Woreczki na pieczywo – jaki materiał wybrać?

Pakowanie pieczywa w woreczki to coś więcej niż możliwość oznaczenia wyrobów nazwą
piekarni. Woreczki do chleba chronią pieczywo przed zabrudzeniami i wysychaniem,
zapobiegają skażeniu mikrobiologicznemu, utrzymują odpowiednią temperaturę i
ograniczają uwalnianie się pary wodnej.

Aby jednak pieczywo mogło być przechowywane w tak sprzyjających warunkach,
konieczny jest dobór odpowiedniego rodzaju woreczka. W firmie Tripak produkujemy woreczki
na pieczywo z dwóch rodzajów materiałów: polipropylenu PP CAST (CPP) oraz polietylenu
LDPE. Czym się różnią i który warto wybrać?

Woreczki CPP do chleba

Folia polipropylenowa PP CAST (CPP) jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle
spożywczym do produkcji woreczków na chleb i słodycze, opakowań do świeżych warzyw i
opakowań na wyroby wymagające pasteryzacji. Oprócz tego wykorzystuje się ją również do
pakowania produktów chemicznych, higienicznych, odzieżowych, elektronicznych i
wykonanych z tworzyw sztucznych.

Woreczki CPP wyróżniają się wysoką jakością i wysokim połyskiem. Polipropylenowe
woreczki są przezroczyste, dzięki czemu nie zniekształcają obrazu zawartości. Folia PP
CAST jest także elastyczna, lekka i odporna na przerwania oraz przebicia. Jej cechą
szczególną jest łatwość perforacji, co wpływa na optymalną przenikalność tlenu do
wnętrza opakowania.

Woreczki na pieczywo z LDPE

Folia polietylenowa LDPE to nieco tańszy odpowiednik folii PP CAST. Polietylen niskiej
gęstości jest termoplastyczny, elastyczny, błyszczący i przezroczysty, a przy tym odporny na
uszkodzenia mechaniczne i przenikanie wilgoci.

Z LDPE wytwarzane są między innymi woreczki strunowe i kubki na napoje, a folia LDPE
sprawdza się do przechowywania pieczywa, bułek, ciast, makaronów, kasz, mrożonek,
biżuterii oraz produktów elektronicznych, tekstylnych i higienicznych.

Woreczki CPP czy LDPE – które wybrać?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, gdyż zarówno woreczki CPP, jak i LDPE
świetnie nadają się do pakowania pieczywa. Jeśli zależy Ci na dobrym, lecz tanim
rozwiązaniu, wybierz woreczki na pieczywo z folii LDPE, które wypadają nieco taniej niż
CPP.

Cenisz walory estetyczne? Oba materiały są przezroczyste i wytrzymałe, jednak woreczki na
chleb z PP CAST mają większą przejrzystość niż te z LDPE. Oba rodzaje nadają się również do
bezpiecznego przechowywania żywności, a także chronią zawartość przed
zanieczyszczeniami, wilgocią i wysychaniem.

Czy woreczki do chleba mogą być ekologiczne?

Przeciwnicy pakowania chleba w woreczki często twierdzą, że jest to niepotrzebne
generowanie odpadów. Jako producent dbamy o to, by nasze woreczki na pieczywo były
nie tylko bezpieczne dla chleba, lecz także dla środowiska. Nasze woreczki CPP i LDPE
nadają się do recyklingu, dlatego można je powtórnie przetworzyć i wykorzystać w
przemyśle pozaspożywczym.

Każdy zużyty woreczek może być więc przerobiony na granulat i zastosowany do wyrobu
innych produktów. Jeśli zależy Ci na ekologicznym wizerunku swojej firmy, możesz
zamówić woreczki z nadrukiem informującym o możliwości recyklingu.