Woreczki na pieczywo – jaki materiał wybrać?

Pakowanie pieczywa w woreczki to coś więcej niż możliwość oznaczenia wyrobów nazwą piekarni. Woreczki do chleba chronią pieczywo przed zabrudzeniami i wysychaniem, zapobiegają skażeniu mikrobiologicznemu, utrzymują odpowiednią temperaturę i ograniczają uwalnianie się pary wodnej.


Aby jednak pieczywo mogło być przechowywane w tak sprzyjających warunkach, konieczny jest dobór odpowiedniego rodzaju woreczka. W firmie Tripak produkujemy woreczki na pieczywo z dwóch rodzajów materiałów: polipropylenu PP CAST (CPP) oraz polietylenu LDPE. Czym się różnią i który warto wybrać?

 

Woreczki CPP do chleba

Folia polipropylenowa PP CAST (CPP) jest powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym do produkcji woreczków na chleb i słodycze, opakowań do świeżych warzyw i opakowań na wyroby wymagające pasteryzacji. Oprócz tego wykorzystuje się ją również do pakowania produktów chemicznych, higienicznych, odzieżowych, elektronicznych i wykonanych z tworzyw sztucznych.

Woreczki CPP wyróżniają się wysoką jakością i wysokim połyskiem. Polipropylenowe woreczki są przezroczyste, dzięki czemu nie zniekształcają obrazu zawartości. Folia PP CAST jest także elastyczna, lekka i odporna na przerwania oraz przebicia. Jej cechą szczególną jest łatwość perforacji, co wpływa na optymalną przenikalność tlenu do wnętrza opakowania.

 

Woreczki na pieczywo z LDPE

Folia polietylenowa LDPE to nieco tańszy odpowiednik folii PP CAST. Polietylen niskiej gęstości jest termoplastyczny, elastyczny, błyszczący i przezroczysty, a przy tym odporny na uszkodzenia mechaniczne i przenikanie wilgoci.

Z LDPE wytwarzane są między innymi woreczki strunowe i kubki na napoje, a folia LDPE sprawdza się do przechowywania pieczywa, bułek, ciast, makaronów, kasz, mrożonek, biżuterii oraz produktów elektronicznych, tekstylnych i higienicznych.

 

Woreczki CPP czy LDPE – które wybrać?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, gdyż zarówno woreczki CPP, jak i LDPE świetnie nadają się do pakowania pieczywa. Jeśli zależy Ci na dobrym, lecz tanim rozwiązaniu, wybierz woreczki na pieczywo z folii LDPE, które wypadają nieco taniej niż CPP.

Cenisz walory estetyczne? Oba materiały są przezroczyste i wytrzymałe, jednak woreczki na chleb z PP CAST mają większą przejrzystość niż te z LDPE. Oba rodzaje nadają się również do bezpiecznego przechowywania żywności, a także chronią zawartość przed zanieczyszczeniami, wilgocią i wysychaniem.

 

Czy woreczki do chleba mogą być ekologiczne?

Przeciwnicy pakowania chleba w woreczki często twierdzą, że jest to niepotrzebne generowanie odpadów. Jako producent dbamy o to, by nasze woreczki na pieczywo były nie tylko bezpieczne dla chleba, lecz także dla środowiska. Nasze woreczki CPP i LDPE nadają się do recyklingu, dlatego można je powtórnie przetworzyć i wykorzystać w przemyśle pozaspożywczym.

Każdy zużyty woreczek może być więc przerobiony na granulat i zastosowany do wyrobu innych produktów. Jeśli zależy Ci na ekologicznym wizerunku swojej firmy, możesz zamówić woreczki z nadrukiem informującym o możliwości recyklingu.

 

Wróć do listy wpisów