Jak przechowywać pieczywo, żeby było świeże?

Na świeżość chleba wpływ ma miejsce jego przechowywania, temperatura, a także, w co dokładnie umieściliśmy wypiek. Istotne jest też samo pieczywo, bo inny czas świeżości zachowa chleb z mąki pszennej, a inny z żytniej. Co jeszcze trzeba wiedzieć? W czym przechowywać nasz bochenek?

Lniane ściereczki i kosze

Na pierwszym miejscu jest len, z którego chętnie korzystały nasze babcie. Wszystko dzięki właściwościom antygrzybicznym, antybakteryjnym i odprowadzającymi wilgoć, które gwarantują, że pieczywo nie spleśnieje oraz nie sczerstwieje po krótkim czasie. Wystarczy owinąć bochenek lnem, a następnie wstawić go najlepiej do szafki - tak zabezpieczony wyrób będzie dobrze smakował nawet przez kilka dni. Choć trzeba przyznać, że zawiniątko pozostawione gdzieś w kącie nie prezentuje się zbyt estetycznie. Na szczęście są alternatywy!

Do jednych z nich zaliczamy koszyki, najczęściej drewniane, metalowe lub plastikowe, a wszystkie z nich znane są przede wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Bez problemu możemy umieścić w nich pieczywo ze sklepu, a jeśli sami wyrabiamy chleb, to jeszcze świeży bochenek warto włożyć do koszyka, którego środek wyłożymy bawełnianym materiałem, np. ściereczką. Całość nie tylko dobrze zabezpieczy wypiek, ale też będzie doskonałą dekoracją stołu.

Chlebaki

Nowszą wersją koszyczków są specjalne pojemniki do przechowywania w nich pieczywa znane powszechnie jako chlebaki. W ich przypadku również możemy trafić na różne materiały, jednak ponownie, szczególnie polecamy drewno, gdyż to właśnie ono zapewni optymalny poziom wilgotności, a także pokojową temperaturę, przez które chleb nie spleśnieje i nie wyschnie. Wszystkie bułki i inne wyroby piekarnicze możemy włożyć do środka luzem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy dodatkowo zawinęli je w foliowy, lniany lub bawełniany materiał - tak dla pewności.

To trzeba wiedzieć

Dla porównania powiedzmy, że dzięki konserwantom najdłuższą, “sztuczną świeżość” zachowa chleb tostowy, która może wynosić nawet kilka miesięcy. Natomiast jak najdłuższą “naturalną świeżością” może pochwalić się ten wypieczony z mąki żytniej na naturalnym zakwasie, odwrotnie w przypadku chleba z mąki pszennej i na drożdżach.