Jak przechowywać pieczywo?

Jeśli po zaledwie jednym dniu od zakupu Twój chleb bardziej przypomina suchary niż miękkie i pachnące pieczywo, które dopiero niedawno opuściło piekarnię, prawdopodobnie robisz coś źle. Przechowywanie w tym przypadku ma równie wielkie znaczenie, co sama jakość produktu, a wszelkie błędy w tym zakresie mogą mieć przykre konsekwencje — począwszy od mniej smacznego śniadania, aż po poważne zagrożenie dla zdrowia. Poniżej podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę oraz jakich nawyków lepiej się wystrzegać przechowując pieczywo.

 

Jak zadbać o świeżość chleba?

Jakie błędy najczęściej popełniamy przechowując pieczywo? Kluczowe znaczenie ma tutaj temperatura — ta powinna być pokojowa (18-22 stopnie Celsjusza). Trzymanie chleba w lodówce, choć na tzw. “chłopski rozum” może wydawać się sensowne, tak naprawdę sprawia, że szybciej traci on na zdatności do spożycia. Podobnie z nadmiernym ciepłem — zbyt gorące miejsce sprzyja rozwojowi pleśni. Dużą przeszkodę stanowią także promienie słoneczne, które dość szybko psują chleb. Z pomocą przychodzą tu wszelkiego typu chlebaki, szuflady oraz inne ciemne miejsca.

 

To jednak nie wszystko — aby spowolnić proces psucia, warto zadbać o dość szczelne opakowanie. W przypadku domowego przechowywania dobrym rozwiązaniem będą wszelkiego typu tkaniny, jak choćby zwykła ścierka lub worek lniany. Całkowita szczelność, w połączeniu z innymi czynnikami wymienionymi powyżej, może przynieść odwrotny efekt (np. w postaci pleśni).

 

Jak przechowywać pieczywo?

Jak zatem przechowywać chleb, tak by jak najdłużej zachował doskonały smak oraz walory zapachowe? Wystarczy pamiętać o kilku najważniejszych rzeczach:

  • temperatura pokojowa — nie zostawiaj pieczywa w lodówce ani w szczególnie gorących miejscach,
  • brak światła — ogranicz dostęp promieni słonecznych,
  • niewielki dostęp powietrza — aby chleb wysychał wolniej, zadbaj o dość szczelne opakowanie,
  • unikaj wilgoci — wilgotne miejsca sprzyjają rozwojowi pleśni.

Pamiętając o tych wskazówkach możesz cieszyć się świeżym i smacznym chlebem zauważalnie dłużej. Sprawdź pozostałe artykuły dostępne w naszym serwisie po jeszcze więcej porad!