Jak przechowywać pieczywo?

Jeśli po zaledwie jednym dniu od zakupu Twój chleb bardziej przypomina suchary niż miękkie i pachnące pieczywo, które dopiero niedawno opuściło piekarnię, prawdopodobnie robisz coś źle. Przechowywanie w tym przypadku ma równie wielkie znaczenie, co sama jakość produktu, a wszelkie błędy w tym zakresie mogą mieć przykre konsekwencje — począwszy od mniej smacznego śniadania, aż po poważne zagrożenie dla zdrowia. Poniżej podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę oraz jakich nawyków lepiej się wystrzegać przechowując pieczywo.

Jeśli po zaledwie jednym dniu od zakupu Twój chleb bardziej przypomina suchary niż miękkie i pachnące pieczywo, które dopiero niedawno opuściło piekarnię, prawdopodobnie robisz coś źle. Przechowywanie w tym przypadku ma równie wielkie znaczenie, co sama jakość produktu, a wszelkie błędy w tym zakresie mogą mieć przykre konsekwencje — począwszy od mniej smacznego śniadania, aż po poważne zagrożenie dla zdrowia. Poniżej podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę oraz jakich nawyków lepiej się wystrzegać przechowując pieczywo.

 

Jak zadbać o świeżość chleba?

Jakie błędy najczęściej popełniamy przechowując pieczywo? Kluczowe znaczenie ma tutaj temperatura — ta powinna być pokojowa (18-22 stopnie Celsjusza). Trzymanie chleba w lodówce, choć na tzw. “chłopski rozum” może wydawać się sensowne, tak naprawdę sprawia, że szybciej traci on na zdatności do spożycia. Podobnie z nadmiernym ciepłem — zbyt gorące miejsce sprzyja rozwojowi pleśni. Dużą przeszkodę stanowią także promienie słoneczne, które dość szybko psują chleb. Z pomocą przychodzą tu wszelkiego typu chlebaki, szuflady oraz inne ciemne miejsca.

 

To jednak nie wszystko — aby spowolnić proces psucia, warto zadbać o dość szczelne opakowanie. W przypadku domowego przechowywania dobrym rozwiązaniem będą wszelkiego typu tkaniny, jak choćby zwykła ścierka lub worek lniany. Całkowita szczelność, w połączeniu z innymi czynnikami wymienionymi powyżej, może przynieść odwrotny efekt (np. w postaci pleśni).

 

Jak przechowywać pieczywo?

Jak zatem przechowywać chleb, tak by jak najdłużej zachował doskonały smak oraz walory zapachowe? Wystarczy pamiętać o kilku najważniejszych rzeczach:

  • temperatura pokojowa — nie zostawiaj pieczywa w lodówce ani w szczególnie gorących miejscach,
  • brak światła — ogranicz dostęp promieni słonecznych,
  • niewielki dostęp powietrza — aby chleb wysychał wolniej, zadbaj o dość szczelne opakowanie,
  • unikaj wilgoci — wilgotne miejsca sprzyjają rozwojowi pleśni.

Pamiętając o tych wskazówkach możesz cieszyć się świeżym i smacznym chlebem zauważalnie dłużej. Sprawdź pozostałe artykuły dostępne w naszym serwisie po jeszcze więcej porad!